איך עובדות מכונות לספירת שטרות?

מכונה לספירת שטרות חייבת להיות מדויקת בספירת כמות הכסף וערכי השטרות ולכן היא עובדת תוך שילוב בין מרכיבים שונים של חומרה ותוכנה. במאמר הבא נבין את שיטת העבודה של מכונה כזו ונסביר לאיזה סוג של פעולות ספירת שטרות היא מתאימה.

מכונה ייעודית מסוגלת כיום להגיע למהירות ספירת ובדיקת כסף של עד 1500 שטרות בדקה ואף למעלה מכך. מלבד המפרט של המכונה, מה שקובע את מהירות הספירה זה תוכנה חכמה ומעבד חזק לביצוע בדיקות לזיהוי שטרות, גם המידות, המשקל והאופן שבו היא מופעלת. בין היתר, יש מכונות לספירת שטרות בדגמים קטנים שיכולים להתאים לשימוש משרדי שפועלות על בסיס של ספירה בלבד ומכונות גדולות שמתאימות לשימוש בנקאי ומסחרי הפועלות בטכנולוגית ספירה ובדיקה מתקדמות.

מכונה לספירת שטרות חייבת להיות מדויקת על מנת לספק נתונים כמה שיותר אמינים עבור מי שמשתמש בה. על קצה המזלג, אפשר להזכיר את השימוש במכונה כזו בקרב בנקים, גופי מסחר, בעלי עסקים, מסעדות, בתי קפה, בתי מלון, צ'יינג'ים מרכזי מזומנים חברות בלדרות ועוד. כמו כן, יש מכונות מסוג זה שנמצאות בבעלות המשטרה וגם כאלה שמשולבות במשרדים ממשלתיים במוסדות ציבור ורשויות הדואר ומעברי גבול.

מכשיר ספירה ובדיקת שטרות MAGNER-100
NC-5100

שיטת העבודה של מכונה לספירת שטרות

האמת היא ששיטת העבודה של מכונה לספירת שטרות יחסית פשוטה ולכן גם אמינה. בפועל, המכונה אמורה לשלב בין החומרה והתוכנה. החומרה היא למשל כל מה שמרכיב את המכונה מבחינת המעמד שעליו מציבים את תא כניסת הכסף שיכול להכיל  מאות שטרות כסף, אחריו יש את מערכת ההנע של השטרות העוברים מסלול בדיקה בתוך המכונה ע"י מספר רב של חיישנים וסורקים את השטר במכונה קיים גם מפריד שטרות  שיודע להפריד בין ערכי שטרות  ולהפריד את השטרות לצד מסויים של השטר בלבד וכמובן  מפריד את השטרות המזויפים לתא נדחים.

בעוד התוכנה היא זו שמבצעת בדיקות וסריקות התאמה לסימני הבטחון של השטרות  הישראלים לדוגמא שהוטבעו ע"י בנק ישראל ומאפשרת לדחות שטרות מזויפים ע"י חיישני UV MG IR וסורקי CIS צבעוניים. מעבד הנתונים של  המכונה ממיר את הנתונים שמגיעים אל צג דיגיטלי. מהרגע שבו הנתונים מופיעים על הצג ניתן להדפיס את הנתונים למדפסת קופה טרמית.

סוגים של מכונות לספירת כסף

הבעיה מתחילה בזה שיש הבדלים בין סוגים שונים של מכונות לספירת כסף. אז אם רוצים להבין לעומק איך עובדת כל מכונה כזו, חשוב מאוד להביא בחשבון את ההבדלים ואת מה שמאפיין את הדגמים הנפוצים:

  1. מכונת כסף שגם סוכמת וגם ממיינת – הדגם הנפוץ של מכונת ספירה כולל מכונות כסף שמאפשרות גם לסכום וגם למיין. אלו בדרך כלל מכונות גדולות אשר במהלך הספירה גם מסוגלות לסכום את מספר השטרות יחד וגם את הסכום הכולל של הספרות שנספרו. בנוסף, במכונות כאלה אפשר לספור את כל סוגי השטרות ולהדפיס מספרים סיריאליים כדי לקבל פירוט בלחיצת כפתור.
  2. מכונת ספירת שטרות סוכמת – דגם בסיסי יותר כולל מכונות סוכמות בלבד. זו למעשה מכונה שיש לה את היכולת לספור ולסכום את כל השטרות, עם מבנה של קומה אחת ובלי פעולה של מיון. בגלל התכונות האלה, מכונת שמסוגלת רק לסכום תהיה זולה יותר לעומת מכונה שעובדת באופן שמאפשר גם מיון של שטרות מזויפים ואמיתיים.
  3. מכונה לספירת כסף – המכונה הכי בסיסית היא כאמור של ספירה בלבד. כאן המכונה לא סופרת את סכום השטרות יחד, אלא מספקת מידע על מספר השטרות שהוכנסו לתוכה. לאחר מכן, לוקחים את מספר השטרות ומכפילים בסוג השטרות. היתרון הוא שהמחיר של המכונה זול ויכול להתאים גם ללקוחות פרטיים, בעוד החיסרון הוא שיש צורך בביצוע של כמה עבודות חישוב ידניות.